FAQ

Hier vind u de veelgestelde vragen.

 • Algemeen

  Er zijn geen veelgestelde vragen.
 • Roesten

  • Waarom roest inox soms wel?

   Corrosie verschijnt niet zomaar. De meest voorkomende oorzaken zijn:
   - vuil dat zich concentreert in spleten, kieren, condensdruppels en op die plaatsen invreet
   - het gebruik van erg verschillende materiale, bijv. gegalvaniseerde bouten op inox
   - vervuiling van het oppervlak door bijv. ijzerstof (vliegroest)
   - mechanische beschadiging bijv. door zandstralen, schuren met staalwol, ...
   - chemische aantasting van de oppervlakte-laag door bijv. zouten (chloriden) of zuren (zure regen).

   Deze punten vragen aandacht zowel bij het ontwerp, in de productie, montage en bij het onderhoud van inox-constructies.

 • Onderhoud

  • Wat is het verschil tussen chromeren en elektrolytisch polijsten?

   Bij chromeren wordt op een chemische of thermische manier een chroomlaag afgezet op een ander materiaal (staal, koper, ...). Deze laag is in principe afschilferbaar.

   Bij elektrolytisch polijsten - uitsluitend toepasbaar voor inox - wordt het ijzer aan de oppervlakte via een elektrochemisch proces selectief verwijderd. De oppervlakte wordt hierdoor relatief rijker aan chroom en nikkel, welke deel uitmaken van de metaalkristallen. Hierdoor wordt de corrosie-resistentie sterk verhoogd. Deze metaaleigen passivatielaag kan dus niet afschilferen.

  • Ziet inox er terug "nieuw" uit na bijschuren?

   Vuil of verf (bijv. graffiti) kan door schuren verwijderd worden. Gebruik echter nooit staalwol of schuurband die reeds op ijzer werd ingezet. Weet dat de (grijs)tint die geborstelde inox aanneemt afhankelijke is van de manier van schuren (droog/nat - snel/traag), de druk die uitgeoefend wordt en het schuurmiddel zelf (korrelfijnheid, aluminiumoxide, korund, pasta).

   Schuur nooit elektrolytisch gepolijste onderdelen : het uitzicht verandert en de corrosie-resistentie gaat verloren. Verf- of lijmresten bijvoorbeeld, hechten slecht op een elektrolytisch gepolijst oppervlak en laten zich -zonder schuren- volledig verwijderen d.m.v. een passend detergent of oplosmiddel.

  • Chromeren en elektrolytisch polijsten geeft dan hetzelfde uitzicht ?

   Zowel chromeren als elektrolytisch polijsten realiseren een eindafwerking met een bepaalde glans.

   Bij chromeren is dit een harde, koude glanslaag (soort "blauwe" glans). De structuur die onder de chroomlaag zit is niet meer zichtbaar, want volledig afgedekt door de chroomlaag.

   Bij elektrolytisch polijsten is dit een warme glanslaag (soort "goudgele" glans). De structuur van het basismateriaal blijft hier behouden. Het is dan ook de basisstructuur (macro-structuur) die het uiteindelijke uitzicht bepaalt. Hoe gladder het materiaal, hoe hoger de glans na elektropolijsten. Ruwe onderdelen of geschuurde, geborstelde, geslepen onderdelen glanzen minder. De structuurlijnen blijven zichtbaar. Het is wel opmerkelijke dat bij een eventuele hogere ruwheid, elektropolijsten zorgt voor een hoge weerstand tegen aankleven en corrosie. De oppervlakte afwerking blijft tijdloos duurzaam.

  • Mechanisch polijsten heeft hetzelfde effect als elektrolytisch polijsten ?

   Fout :  door mechanisch te schuren en vervolgens polijsten kan men bijzonder gladde en haast perfect spiegelende oppervlakken bekomen (mirror finish). Door het aan de oppervlakte opensmeren van metaal zijn er echtere insluitsels net onder de oppervlakte en wordt de kristalstructuur van het metaal teniet gedaan aan de oppervlakte. Mechanisch schuren is heel arbeidsintensief en de prijs is navenant. Het resultaat van elektrolytisch polijsten is afhankelijk van de aanvangsruwheid en zal nooit de zeer lage waardes van mechanisch polijsten evenaren. Ook complexe vormen kunnen eenvoudig behandeld worden.

  • Kan elektrolytisch gepolijste inox nog roesten ?

   Elektrolytisch polijsten biedt de beste corrosie-resistentie. Helaas is dit geen absolute garantie. Anders dan verf zal de beschermende, harde en goed hechtende chroomoxidelaag niet degraderen door UV-straling of afbrokkelen door veroudering (zoals aluminiumoxide op geanodiseerd aluminium).

   Corrosie kan optreden wanneer deze chroomoxidelaag beschadigd wordt, of blootgesteld aan situaties waartegen inox niet bestand is. Goed vakmanschap en een stevige materiaalkennis blijft de sleutel to een duurzame en degelijke constructie.